Attention!
www.bachremedy.eu
is not active

Съдържанието на тази страница е архивирано за Вас благодарение на Максофт

Защото и когато грижата за кожата е важна. Медик8 -Перфектната и най-предпочитана ТОП козметика от най-ново поколение и вид за лице и тяло! Medik8 е английската марка медицинска козметика, популярна в цял свят като абсолютен експерт в грижата за кожата  още за баховата терапия » www.persona.bg 


Когато го можеш! Карл Досън - създателят на Пренареждане на Матрицата и един от 29 мастъри в целият свят на Тес терапиите - Техниките за емоционална свобода  още за баховата терапия » www.barep.org 

Бахова терапия. Цветни есенции. Спешни капки.

Домашни кучета

Има три основни момента, които си струва да отбележим за кучетата и това, как те се държат в къщи.

Първият е, че всички домашни кучета са обучени кучета. Ние ги обучаваме постоянно, независимо дали го правим целенасочено или не, и което е по-важно – те сами се обучават. Това е така, защото когато направят нещо и получат награда, те се стремят да повтарят това поведение и то не винаги умишлено, за да получат наградата. Целенасочените награди са лесни за разбиране: погалване или потупване по главата, или казването на “добро куче”, или даването на бисквитка. Нецеленасочените или непреднамерените награди са по-трудни за разбиране и могат да бъдат обобщени като неща, които просто се случват. Ако вашето куче се страхува от съседката и постоянно я лае през градинската ограда, докато тя не се скрие обратно в къщата, то нейното изчезване е непреднамерена награда. Това учи кучето, че когато в подобни ситуации то се чувства малко нервно в присъствието на някои хора, да лаеш е добра стратегия и това ще ги накара да си отидат.

Вторият основен момент е, че няма никакво оправдание за подхода на тези стопани, които обучават и възпитават домашните си кучета, като им натриват нослето в “мърсотията”, която са направили. Кучетата не свързват действието, което са направили с наказанието, освен в случаите, когато действието и наказанието са синхронизирани. Погрешното поведение или действие трябва да се порицава и наказва в момента на ставането. Ако накажете кучето си за нещо, което е направило минути по-късно, то трябва да знаете, че вече сте закъснели и единственото нещо, което ще постигнете е да го накарате да се страхува от вас.

Трето – накрая е необходимо да не забравяме, когато общуваме с животни, че почти винаги, когато се държат по начин, който ние не харесваме или не одобряваме, те не го правят, за да ни го върнат или от злоба и омраза. Точно затова цветната есенция Holly се използва рядко за животни, които са агресивни към хора. Вместо това, когато избираме цветни есенции, трябва да се постараем да намерим истинската причина, която по-вероятно е да се окаже страх, неприспособимост след някаква промяна, липса на увереност или нещо друго.

Всъщност, агресивното поведение, породено от страх е много по-разпространено, отколкото агресивното поведение в резултат на отбрана. Ето защо кучета, на които им липсва увереност или са страхливи, много по-често са агресивни и хапят. Такива кучета могат да покажат и свръх покорно поведение при най-малкия знак на превъзходство от страна на човек, като например контакт с очи или просто стоене до кучето. Те могат да се окажат от тип Mimulus, срамежливи и плахи по природа и предпочитат да избягват присъствието на големи групи хора. Могат да бъдат и Larch – тоест да им липсва увереност и да чувстват, че не са достатъчно добри. Или комбинация от двата типа. Именно затова в екстремни ситуации такива кучета могат да покажат агресивност и да хапят, докато нормалните кучета, биха се справили със ситуацията без такова поведение.

От цветните есенции, които се препоръчват за страх, най-много се използва Mimulus. Тази есенция се използва за всеки страх, който може да бъде конкретно назован. Тя е подходяща за животни, които се страхуват от гръмотевични бури, тъй като страхът е известен и може да бъде конкретно назован. Но в случай, когато животното е изпълнено с ужас и нищо не е в състояние да го успокои, тогава есенцията Rock rose е по-подходяща, за да се превъзмогне паниката. В случаите, когато животното е уплашено, без видима конкретна причина, тогава можете да опитате да му дадете Aspen. Тази есенция се използва за страхове, които не могат да бъдат конкретно назовани. Друг вид страх е страхът, че нещо лошо ще се случи на някого, когото обичате. Ето защо Red Chestnut е подходящ за кучета, които седят залепени за прозореца, чакайки стопанина си да се върне и стават нервни и неспокойни, ако той закъснее с няколко минути.

При изпитването на хроничен страх и безпокойство, кучетата могат да станат невротични и да покажат същия стереотип на поведение, които се наблюдава при животните в зоопарка. Например, чистенето при животните, освен че е социално упражнение и начин да се поддържа тялото чисто, може да бъде и начин за подтискане, справяне и контролиране на безпокойството и страха. Чистенето, само по себе си, успокоява и доставя удоволствие на животното. В случаи на силен емоционален стрес, това може да доведе до скубане на козина, до лизане на предните лапи отново и отново, докато кожата съвсем се протрие. При тези случаи най-подходящата есенция е Crab apple /Дива ябълка/. Тя е лек, който помага при непрекъснато повтарящо се поведение. Също полезна е и цветната есенция Cherry plum /Джанка/, която се препоръчва за неконтролируемо поведение, когато животните очевидно не знаят кога да спрат и това обикновено завършва със самонараняване.

Обикновено е много по-лесно да се помогне на кучета, които са агресивни, поради страх, отколкото да се помогне на такива животни, които просто искат да доминират. Това е така, защото страхът е заучено поведение, докато доминиращата агресия има генетична, наследствена основа. Доминиращите кучета не са злобни, те по-скоро искат да определят мястото си в групата. Това се случва, когато имаме две кучета, и когато и двете искат да бъдат лидери и да доминират. Тогава най-добре би било да се използва Vine /Лоза/.

Случаите, при които най-подходящо ще бъде да се използва Holly /Джел/, са когато едно животно ревнува и завижда на друго. Това може да се наблюдава при две кучета, които са еднакви или подобни на външен вид и размер и при тях няма доминиращ на пръв поглед. Те започват да спорят, за да разберат и определят кой, кой е и какво е мястото му. Това е типична ситуация Vine /Лоза/. Когато ние се намесим, за да предотвратим конфронтацията, вземаме страната на губещия. Това ние считаме за хуманно поведение, но и за двете кучета то създава по-голям проблем и предизвиква ескалиране на агресията между тях. В този случай ние сме “водача” в групата и когато се суетим около подчиненото животно, ние го поставяме в доминираща позиция. Животното, което трябва да е доминиращо започва да ревнува от животното, което всъщност трябва да е подчинено. В резултат, първото животно става още по-агресивно. Даването на Holly /Джел/ на доминиращото, ревнивото животно би помогнало, а на бедното подчинено животно може да се даде Mimulus /Мимулус/, за да му помогне да преодолее страха си от другото куче. Най-правилният начин да се реагира в подобни случаи е да се открие кое куче е доминиращото и да се насърчи и одобри неговото доминиране. Това може да се направи по много прости начини – например, да се дава първо неговата храна или да го поздравим първо, когато се връщаме в къщи. Някои хора могат да оспорят този подход, при който се дава одобрение на агресора за сметка на другото куче, но трябва да разберем, че най-важното за нашите животни е да им помогнем да разберат своето социално положение

Пишкането, и особено пишкането на неподходящо място, е друг поведенчески подход за демонстрирането на доминиране и подчинение. В повечето случаи това е маркиране – кучето маркира своята територия с позната и незаплашваща миризма. В повечето случаи това е маркиране на територията, но също така безпокойството и страхът може да са причина за подобно поведение. Едно куче, което е готово да всякакво подчинение, понякога може да се търкаля по гръб, да вдигне крак и да пишка, и това е знак, че то се отказва от всякакви претенции за лидерство и водачество. Ако вашето куче често се държи по този начин с вас, то това е знак, че вие вероятно се държите прекалено доминиращо и властно с него и трябва малко да се отдръпнете. Можете да дадете на кучето си Larch /Лиственица/, за да увеличите неговата увереност, а също така помислете и за цветните есенции Centaury /Червен кантарион/ и Mimulus /Мимулус/. А вие можете да вземете за себе си Vine /Лоза/.

Яденето също може да покаже състоянието на кучето. Загубата на апетит може да се дължи на преместване на друго място, в нов дом или смяна на стопанина. В тези случаи се препоръчва даването на есенция от Walnut /Орех/, за да помогнете на кучето да се адаптира към промяната. Повечето кучета преодоляват такива промени. Някои обаче, които при загуба на апетит получават повече внимание, заучават това поведение и може да се случи да се откажат от храната си, само за да получат внимание от стопанина си. В тези случаи се препоръчва на кучето да се даде Chicory /Цикория/.
Разбира се отказът от храна може да има и физически причини. Кучетата може да страдат от алергии към някоя от хранителните съставки на кучешката храна. Понякога те отказват да ядат само защото се опитват да избегнат нещо, към което са алергични и в този случай правилната реакция ще бъде да открием към коя точно хранителна съставка имат непоносимост и да я премахнем от тяхното меню, а не да се осланяме само на цветните есенции на д-р Бах. Преяждането при животните също може да има, както емоционална, така и физиологична причина. То може да се дължи, както на глисти, така и на стрес.

Това е общо правило. Трябва винаги да помните, че и най-очевидния поведенчески проблем, като драскането с нокти по столовете или пишкането върху килима, може да се дължи на физиологична причина. Потърсете вашият ветеринарен лекар да помогне, а вие трябва да започнете да търсите корена за това поведение в начина на живот на кучето и неговото емоционално състояние. Постоянното чистене, преяждането, липсата на апетит или пишкането на неподходящи места – всички те могат да бъдат знак, че животното се намира в някакъв стрес. Разбира се стресът като диагноза може малко да ни помогне, за да изберем правилната цветна есенция. Това, което трябва да направим, е да потърсим причината за този стрес.
Животни, които са прекалено привързани към стопаните си, могат да страдат, когато не са с тях. Известно е, че кучето може да е тъжно и боледува, когато стопанина му е починал или да вие и скимти със седмици, когато е изгонено или напъдено. В тези случаи могат да се препоръчат много цветни есенции, които да бъдат полезни и да облекчат състоянието – Walnut /Орех/, за да се адаптира животното по-лесно към промяната, Honeysuckle /Нокът/, за да се преодолее носталгията и спомените от миналото, Star of Bethlehem /Витлеемска звезда/, за да се преодолее шока и чувството за загуба. Може също да се използва и Mimulus /Мимулус/, защото много кучета изпитват страх и безпокойство, когато са загубили своя “водач”.

Друга причина за стрес при кучетата може да бъде мястото, където оставяте своя любимец, когато излизате от къщи. Кучето не винаги предпочита просторния заден двор пред къщата. Кучето е стадно животно и то се чувства комфортно там, където са другите, тоест там където сте вие. Поради това, когато вас ви няма, кучето по-скоро би избрало дневната отколкото градина, защото там навсякъде то усеща вашите миризми и е заобиколено от вашите вещи и това го кара да се чувства сигурно и комфортно. Също така къщата е място, което по-лесно може да се защити, защото е затворена територия и кучето не би се изнервило и разярило така, както ако трябваше да защитава широката градина от всеки минувач или улична котка. Идеалният компромис би бил ограничен достъп до двора или градината с безопасен вход /дупка под вратата/, за да може кучето да се прибере, когато поиска.

Кучетата, които са от типа Chicory /Цикория/ много ще държат да защитават територията се, такива са и кучетата от типа Beech /Бук/. Кучетата от типа Vervain /Върбинка/ могат също лесно да се раздразнят и да лаят шумно в ентусиазма си да изпълняват задълженията на охранител. Преследването на улични котки и велосипеди е много забавно и когато не са на пост, за да охраняват територията си, кучетата могат радостно да подскачат и да поздравяват непознатите и да ги допуснат до тяхната “група”. Животни, които напълно могат да изгубят контрол, когато са оставени сами, до степен да хапят и да се озлобят в усилията си да избягат или да ви последват, най-много имат нужда от цветната есенция Cherry plum /Джанка/.

Всяка една от цветните есенции би могла да е полезна, в зависимост от личността и поведението на конкретното животно. 

Опитайте се да опознаете по-добре своя любимец!Изработка на сайт, NetService поддръжка и SEO оптимизация от Максофт