От какво се нуждае детето

Поведение

„Всички знаем как една и съща болест може да предизвика различна реакция при различните хора."

"Ако Томи се разболее от шарка, може да стане раздразнителен, Дороти може да бъде тиха и сънлива, Джони ще иска да го глезят, малкият Питър може да е нервен и изплашен, докато Боби иска да го оставят сам.

Следователно, ако една и съща болест въздейства толкова различно, със сигурност няма смисъл да се лекува единствено болестта. По-добре е да лекуваме Томи, Дороти, Джони, Питър и Боби и да им помогнем да оздравеят – и довиждане, шарка! Това, което искам да подчертая пред вас е, че не шарката определя лекарството. Важно е въздействието и върху детето; настроението на детето е най-доброто указание за това, от какво се нуждае конкретният пациент”.

... ... ... ... ...

„Така както настроението ни посочва правилното лечение на болестта, по същия начин то може да ни предупреди отрано за някои бъдещи оплаквания и да ни помогне да ги спрем.

Малкият Томи обикновено се връща от училище изморен или сънен, или пък раздразнителен; той може би иска повече внимание или пък предпочита да не го закачат. Той не е „съвсем във форма”, както се казва. Загрижени, любезните съседи идват и казват: „Томи май се разболява, ще видите”. Но защо да чакаме? Ако Томи започне да се лекува веднага в съответствие със състоянието, той може лесно „да влезе отново във форма”; и каквото и заболяване да го застрашава, то най-вероятно няма да се появи или ако това стане, ще бъде толкова леко, че едва ли ще го забележите”.